Augintiniai ir vaikai

VAIKAI IR JŲ AUGINTINIAI

Mama, nupirk man šuniuką!..“

Mama, auginkim kačiuką!..“

Turbūt kiekvienas iš tėvelių bent kartą yra girdėjęs tokį prašymą iš savo vaiko. Nekalbant apie atsakomybę ir nepatogumus, kuriuos sukelia gyvūnėlio auginimas, augintiniai visai šeimai suteikia daug džiaugsmo, laimės, moko gerumo ir užuojautos. Gyvūnas namuose ne tik teikia džiaugsmo, bet ir ugdo vaiko atsakomybės jausmą prieš silpnesnįjį, lavina vaiko fantaziją, mąstymą, mažina agresiją, net gali padėti vaikui išmokti aiškiau ir raiškiau kalbėti, reikšti mintis. Vaikas, auginantis namuose bet kokį naminį gyvūnėlį, niekada nenuskriaus šuniuko, nepaspirs ant tako prieš saulę besišildančio katino. Gyvūno auginimas taip pat tampa bendru hobiu bendraujant su bendraamžiais, gali padėti susirasti draugų. Tai puiki tema pokalbiams, ypač nedrąsiems vaikams. Šuniuko dresavimas ugdys vaiko kantrybę, žaidimai su augintiniu neleis liūdėti. Gyvūno buvimas šalia kels saugumo pojūtį, tai gali tapti puikia pagalba kovojant su baimėmis, naktiniais košmarais. Šuns vedžiojimas – puikus būdas judėti, daugiau laiko praleisti gryname ore. Naminiai gyvūnėliai yra ištikimiausi draugai tiek suaugusiems, tiek vaikams.

Spalio ir lapkričio mėnesiais „Obuoliukų“ ir „Smalsučių“ grupių vaikai aktyviai dalyvavo projekte „Vaikai ir jų augintiniai“. Projekto metu buvo surinkta mokomoji medžiaga apie naminius gyvūnėlius, jų gyvenimą ir priežiūrą. Vaikai žaidė judriuosius žaidimus, žiūrėjo animacinius filmukus, mokamąją medžiagą „Pamokos su gyvūnais“. Vaikai išmoko ir parodė tėveliams savo pasiekimus dainuodami daineles, deklamuodami eilėraštukus ir piešdami piešinius naminių gyvūnų tematika. Mažieji gyvūnų augintojai pasakojo apie savo numylėtinius, istorijas ir nutikimus iš savo augintinių gyvenimo, dalijosi patirtimi, išgyvenimais, kartu su auklėtojomis užrašė savo augintinių vardus. Vaikai turėjo galimybę susipažinti su tikrais naminiais gyvūnais – grupėje svečiavosi įvairūs augintiniai: Afrikos sraigės, papūga Markiza, katinėlis Tomas, šuniukas Šansas. Vaikai tryško džiaugsmu ir neslėpė savo susijaudinimo.

Pasaulis kasmet spalio mėnesio 4-ąją pažymi Pasaulinę gyvūnų dieną. Šią dieną siekiama atkreipti žmonių dėmesį į gyvūnų apsaugą, elgesį su jais bei padėkoti gyvūnams už didžiulę jų svarbą žmonių gyvenime, suteikiant gyvenimui daugiau džiaugsmo ir prasmės. „Obuoliukų“ ir „Smalsučių“ grupių vaikai, jų tėveliai ir auklėtojos taip pat prisidėjo prie akcijos – surinko maisto ir laikraščių, nuvežė ir Visagino gyvūnų prieglaudą „Padėk man“.

Kiekviename mieste rasime valkataujančių gyvūnų. Tai kelia nerimą tiek gyvūnų mylėtojams, tiek už miesto tvarką atsakingiems asmenims. Gatvėje augintiniai atsiduria dėl įvairių priežasčių – šunys pabėga nusiviję katę ar rujojančią kalę, naminės katės iškrenta pro pravirą langą ir pasiklysta, atsidūrusios svetimoje aplinkoje. Kartais gyvūnus tiesiog išmeta neatsakingi žmonės. Tokie keturkojai būna išsigandę ir pasimetę, nes nėra įpratę gyventi be žmonių globos. Ne vienas gyvūnų mylėtojas yra atsidūręs keblioje situacijoje – ką daryti radus pasiklydusį gyvūną? Matant alkaną, sušalusį ir išsigandusį – sąžinė neleidžia apsisukti ir nueiti. Kita vertus – žmonės negali visų benamių parsivesti namo. Būtent tokius nelaimėlius priglaudžia gyvūnų prieglaudos, o šios akcijos dėka vaikai bent maža dalimi prisidėjo prie vienišų, pasimetusių ir pamirštų gyvūnų gerovės.

Projekto temą apie augintinius inicijavo patys vaikai ir manau, kad nenusivylė: įgijo daugiau žinių apie augintinius, dalinosi savo patirtimi, įspūdžiais ir aktyviai dalyvavo akcijoje „Padėk man“.

Dėkoju auklėtiniams ir jų tėveliams už gražų bendradarbiavimą ir aktyvų dalyvavimą.

Priešmokyklinio ugdymo pedagogė,

mokytoja metodininkė

Nuomonės / pastebėjimai

Visagino lopšelis-darželis „Auksinis raktelis“
Įstaigos kodas 190230443
A. s. LT72 7300 0100 0261 9894
Bankas „AB Swedbank“

Biudžetinė įstaiga
Duomenys apie juridinį asmenį saugomi ir kaupiami Juridinių asmenų registre
Elena Čekienė – direktorė

Taikos pr. 20, LT-31110 Visaginas 
Tel./faks. +370 386 70719
Tel. +370 386 73186
El. paštas sekretore@visaginoraktelis.lt

2024 © Visagino l-d „Auksinis Raktelis“
Versija neįgaliesiems